Duurzaam organiseren

Ieder bezoek 100% CO2-neutraal

Onze verantwoordelijkheid pakken op het gebied van duurzaamheid. Met maatschappelijk verantwoord ondernemen in ons dna, is dat vanzelfsprekend voor ons. Dat doen we dan ook al sinds 2011. Daarmee zijn we als theater- en congreslocatie koploper in duurzaam ondernemen.

Nauwkeurige CO2-meting

Ieder bezoek aan ons is 100% CO2-neutraal. Dat claimen we sinds 2014. Pure Benefit meet jaarlijks onze CO2-uitstoot. Dan kijken ze niet alleen naar de uitstoot van ons eigen pand en apparatuur, maar bijvoorbeeld ook naar de uitstoot die onze leveranciers veroorzaken om ons te voorzien van food & beverage en andere materialen. En het brandstofverbruik van onze gasten. Kortom, de hele keten wordt meegenomen in de berekening.

bekijk onze CO2-voetafdrukUitstoot verminderen en compenseren

Ieder jaar bekijken we, op basis van het rapport, aan welke knoppen we kunnen draaien om onze uitstoot te verminderen. De uitstoot die we niet kunnen vermijden, compenseren we door VER-certificaten in te kopen. Zo investeren we in duurzame projecten elders op de wereld.

Aan deze knoppen draaien we

Om duurzamer te worden hebben we een heel paneel aan knoppen waaraan we kunnen draaien. Energieverbruik, food & beverage, afval, inkoopbeleid en vervoer zijn voor ons de grootste knoppen.

 

Bert Dijkstra, coördinator duurzaamheid:

“Privé scheiden we ons afval, gaan we bewust om met energieverbruik en kiezen we voor zuinig autoverbruik. Waarom zouden we dat niet doen als ondernemer? Wat is het verschil?”

Lees het interview


Hieronder lees je per onderdeel kort wat we doen:

#1: Energieverbruik

Ons energieverbruik perken we zoveel mogelijk in.

 • Een lamp opgebrand? Dan komt daar een ledlamp voor in de plaats.
 • Bewegingssensoren zorgen ervoor dat lampen niet onnodig aanstaan.
 • Het vele daglicht dat ons pand binnenkomt dankzij de grote ramen, zetten we optimaal in.
 • Hebben we een nieuw apparaat nodig, dan gaan we voor eentje met een A-label.

Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de energie die ons pand binnenkomt zo duurzaam mogelijk is. We kopen groene energie in en op ons dak liggen zonnepanelen.


 

#2: Food & beverage

Zoals bij iedere evenementenlocatie heeft food & beverage een groot aandeel in de CO2-voetafdruk. Dat nemen we heel serieus met onder meer:

 • Ons 30/70-foodconcept: standaard bereiden we catering met slechts 30% vlees of vis en 70% groente. Vegetarische of veganistische gerechten serveren we uiteraard ook.
 • Het zoveel mogelijk lokaal inkopen van onze ingrediënten.
 • Het kiezen voor de duurzame optie bij de inkoop. Heb je onze biologische biertjes en frisdrank al eens geproefd? Of onze wijn van duurzame producenten?
 • Het inperken van voedselverspilling. Zo koken onze koks op locatie, waardoor we zoveel mogelijk op maat de gerechten bereiden. Afgestemd op de opkomst en wens van de gasten.

 

#3: Afval

We hebben zeven afvalstromen: keukenmaterialen en etensresten, papier, plastic, glas, cartridges, batterijen en restafval. Ons keukenafval (swill) wordt omgezet in brandstof en met het scheiden van de cartridges helpen we naast het milieu ook de Cliniclowns.

In een ideale wereld hebben we helemaal geen afvalverwerkingsbedrijf meer nodig. We willen ons afval verminderen. Dat doen we al door:

 • Het minimaliseren van verpakkingsmaterialen. We hebben afscheid genomen van plastic waterflesjes door watertappunten te plaatsen. En nu kijken we naar alternatieven voor monoverpakkingen van suiker, thee en melk.
 • Onze gasten te laten eten van porselein en metalen bestek.
 • Digitaliseren, digitaliseren, digitaliseren. We vermijden het gebruik van papier en hebben een prachtige, digitale narrow casting.

 

#4: Inkoopbeleid

Ons inkoopbeleid wordt grotendeels bepaald door duurzaamheid. Is er een duurzamere optie? Dan gaan we daarvoor. En dat doen we in alle takken van de organisatie. Zoals eerder genoemd bij de inkoop van onze food & beverage, verlichting, apparatuur en energie, maar ook door:

 • Te werken met minder milieubelastende schoonmaak- en vaatwasmiddelen.
 • Gebruik te maken van papier en karton met een milieukeurmerk.
 • Onze leveranciers te selecteren op een duurzame bedrijfsvoering.
 • Te kiezen voor duurzame en minder milieubelastende onderhouds- en bouwmaterialen.

Hiermee hopen we de hele keten te verduurzamen.


 

#5: Vervoer

Als theater- en evenementenlocatie ontvangen we wekelijks veel gasten. We proberen het verkeer naar onze locatie zo milieuvriendelijk te laten zijn, door:

 • Opdrachtgevers te stimuleren om gebruik te maken van openbaar vervoer. We kunnen hierbij helpen door (elektrische) pendelbussen tussen het station en onze locatie in te zetten.
 • De installatie van zes laadpalen voor elektrische auto’s.
 • Fietsgebruik van theaterbezoekers zo makkelijk mogelijk te maken.

 


 

En dan compenseren we

CO2-uitstoot helemaal vermijden is vooralsnog niet mogelijk. Op basis van de berekening van onze voetafdruk weten we hoeveel uitstoot we hebben veroorzaakt. Dankzij de VERs-certificaten die we kopen, zorgen we ervoor dat onze uitstoot elders in de wereld wordt gecompenseerd. De afgelopen jaren hebben we bijgedragen aan onder meer:

 • Nanyang Danjiang River Solar Cooker Project in China: huishoudens op het platteland van China kregen duurzame fornuizen op zonne-energie.
 • Wind Power Project at Anthiyu, Tamil Nadu
 • Wind Power Project in Maharashta, India by Kayathat an jath
 • Forestry Project Kariba Redd
 • Metristepe Wind Farm Project, Turkey

Gouden Green Key

Sinds 2011 zijn we in het bezit van de Gouden Green Key. Green Key is een internationaal erkend label en hét keurmerk voor milieuvriendelijke bedrijven in de dienstverlenende sector. Ook door handhaving van de overheid wordt dit keurmerk steeds meer gezien als een bewijs van goed ondernemerschap.

Vertel mij meer over Green Key

Meer weten over ons duurzaamheidsbeleid?

Wij vertellen je graag meer!
Of bekijk:


 

Wil jij een CO2-neutraal of afvalvrij evenement?

We draaien onze hand er niet voor om en helpen je graag!
Neem contact op met een van onze accountmanagers voor meer informatie.

Neem contact op