Duurzaam organiseren

Wie op zoek is naar een duurzame locatie voor een evenement, congres of symposium is bij Spant aan het goede adres. Bij Spant organiseer je een evenement altijd CO2 neutraal.

Hoe werkt het CO2 neutraal organiseren van een bijeenkomst? Vanaf 2014 brengen wij jaarlijks onze CO2 Footprint in kaart, met als nulmeting het jaar 2012. Onze doelstelling is om in 10 jaar onze CO2 uitstoot met 50% terug te brengen. We zijn al een eind op weg; ten opzichte van 2012 hebben we 30% minder CO2 uitstoot gerealiseerd. De niet te vermijden uitstoot die gepaard gaat met de exploitatie van ons theater en congrescentrum compenseren wij middels VER certificaten. Hiermee investeren we in duurzame projecten over de hele wereld. Hiermee zijn wij de eerste en enige locatie in Nederland die 100% CO2 neutrale bijeenkomsten kan aanbieden.

Onze aanpak in het kort:


Food & Beverage

Concept

Bij Spant streven we naar het 30/70 concept. Dit betekent dat 70% van het voedsel wat we bereiden groente is, en slechts 30% vlees of vis bevat. Onze broodjes voor de lunch zijn hier een goed voorbeeld van; vier vegetarische varianten, en twee niet-vegetarische varianten. Naast dit concept is het natuurlijk mogelijk een volledig vegetarische of veganistische catering te nuttigen.

Inkoopbeleid

Bij het doen van inkopen letten we goed op de duurzaamheid. Zo werken we veel samen met lokale leveranciers en geven we de voorkeur aan leveranciers die duurzame goederen leveren. Op deze manier ondersteunen we de plaatselijke middenstand, en reduceren we de CO2 uitstoot die nodig is om de nodige producten bij Spant te leveren. Lees meer over ons duurzaam inkoopbeleid.

Beverage

Omdat Spant wil blijven verduurzamen hebben we ook aandacht besteed aan de dranken die we schenken. Dit is terug te zien op het gebied van non-alcoholische en alcoholische dranken.

  • Non-alcoholisch: vanaf oktober 2019 zijn een aantal frisdranken vervangen door duurzame varianten. Ook werken we alleen nog met duurzame petflesjes water.
  • Alcoholisch: het bier wat wij schenken is 100% biologisch, daarnaast kopen wij onze wijnen in bij duurzame wijnmakers.

 

Groene energie

Ons hele pand draait op groene energie. Om dit te kunnen realiseren kopen wij schone windenergie in, en hebben we zonnepanelen op het dak.

Verder proberen we het energieverbruik zo veel als mogelijk terug te dringen. Dit doen we door een aantal besparende maatregelen.

  • Verlichting: wij kopen alleen energie-efficiënte verlichting in, en hebben hier voor LED verlichting gekozen. Wel laten we in belang van het milieu eerst de oude lampen opbranden. Ook maken we veel gebruik van het daglicht dat door de vele ramen heen ons pand verlicht, en werken we met bewegingssensoren.
  • Apparatuur: bij de aanschaf van nieuwe apparaten geven wij altijd de voorkeur aan energiezuinige apparatuur. Hierbij kijken we naar het label, wat een A-label moet zijn.

Afvalscheiding

Afval

Al het afval wat bij Spant geproduceerd wordt, scheiden we. Dit doen we doormiddel van een speciaal ingerichte afvalplaats nabij het pand.

Doordat we dit doen wordt bijvoorbeeld ons keukenafval (swill) omgezet in brandstof, en worden onze lege cartridges apart verwerkt. Naast dat dit goed is voor het milieu steunen we met het laatste ook de Cliniclowns om zieke kinderen afleiding en plezier te bezorgen.

Verpakkingsmaterialen

Bij Spant wordt er vanuit de keuken alleen nog maar gewerkt met natuurlijke verpakkingen. Denk hierbij aan bordjes, prikkers en zelfs het bestek wat (eenmalig) gebruikt wordt tijdens evenementen. Deze verpakkingen kopen wij in bij Biodore en zijn altijd composteerbaar of recyclebaar.

Verder zijn we aan het kijken hoe we de verpakkingen van suiker, thee, melk en dergelijke kunnen minimaliseren of deze kunnen vervangen door natuurlijke verpakkingen. Dit is iets waar we op het moment druk mee bezig zijn, en waar dus ook nog ruimte voor verbetering ligt. Wel hebben we ervaring met verpakkingsvrije evenementen, dus behoort dit uiteraard tot de mogelijkheden.


Certificaten

Om onze duurzaamheid goed vast te laten leggen zijn wij in het bezit van een aantal certificaten:


The Green Key

Sinds 2010 zijn wij in het bezit van de Gouden Green Key. De Green Key is een internationaal erkend label en hét keurmerk voor milieuvriendelijke bedrijven.

lees meer

MVO-verklaring

Om maatschappelijk verantwoord te kunnen ondernemen werkt Spant met een MVO-verklaring. In deze verklaring staan afspraken waaraan Spant voldoet, of wil voldoen. Jaarlijks wordt deze verklaring opgesteld door onze Green Key coördinator.

CO2 Certificate

Omdat je bij Spant altijd CO2 neutraal organiseert zijn we in het bezit van een CO2 Certificate. Dit certificaat sluit aan bij het verhaal over VERs.

lees meer

Carbon Footprint

Om meer inzicht te krijgen en ons duurzaamheidsbeleid te kwantificeren zijn wij in zee gegaan met PuurTec. Dit bedrijf meet voor ons de gerealiseerde CO2 uitstoot, en verwerkt deze bevindingen in een Carbon Footprint.


Meer informatie over het organiseren
van een duurzaam event in Spant?

Neem contact op. Wij helpen je graag verder!

Stuur een e-mail