Interview: Mies Bouwman & Johnny de Mol

Gepubliceerd op 28 mei 2018

Haar huis ademt warmte. Het uitzicht vanuit haar tuin is adembenemend. In de verte glinstert de Nederrijn, die alsmaar stroomt, stroomt en stroomt. De winterzon straalt. Mies verheugt zich enorm op de komst van Johnny. Hij heeft taart meegenomen. Verpakt in een feestelijke doos, voorzien van roze strik.


Mies Bouwman & Johnny de Mol 50 jaar Spant


‘In de Hoofdrol’ speelt de hoofdrol in het gesprek…

“Johnny en ik hebben veel met elkaar gemeen”, zegt Mies. “We hebben veel gezamenlijke vrienden. Mensen waarvan je houdt. Zijn moeder, daar houd ik van. Mijn hele leven was Willeke er. En zijn opa. Ze waren op mijn zilveren bruiloft. En toen ik 50 jaar getrouwd was.“


Willy Alberti

“Ik zag haar bij één van de uitzendingen van ‘In de hoofdrol’ haakt Johnny aan. “Ik was een jaar of vijf, zes. Mijn opa, Willy Alberti, was toen de hoofdpersoon. We kwamen met de hele familie, met o.a. Willeke en met Sören, de trap af.” “Nee, zegt Mies, jullie kwamen door de deur.” Johnny geeft Mies gelijk.


“Toen ik in de studio’s van Endemol begon, zag ik Mies regelmatig tijdens opnames. Ik zei haar altijd even netjes gedag. Mijn moeder heeft mij altijd geleerd om nooit met lege handen ergens aan te komen. En bij Mies zeker niet, Vandaar de taart.”


Anton Geesink

“Ik weet nog dat ik Anton Geesink moest opvangen, zeg maar moest overvallen op Schiphol” vervolgt Mies. “Nou, die had er helemaal geen zin in. Helemaal niet. Maar als mijn gasten éénmaal in ’t Spant die trap afkwamen en de eerste bekenden zagen zitten, dan brak het ijs altijd.”

“Het was heerlijk werken in ’t Spant. Het was om de hoek. De kinderen zaten in Bussum op school. Leen (haar man Leen Timp) zei op een


dag; “Laten we kijken of we daar kunnen opnemen”. Alles was er. Het was er knus en gezellig. Bijna alsof je thuis was. Heerlijk.”

Johnny vult aan:
“Ik zat in Bussum op school. Ik speelde met de eindmusical van het Willem de Zwijgercollege voor het eerst in ‘t Spant. Een paar jaar later speelde ik daar met ‘Onze Jeugd’. We probeerden om een jonger publiek naar het theater te trekken. Je werd toen een ‘soapie’ genoemd, acteurs die via een soapserie bekend werden bij het grote publiek. Ik kwam daarna vaker in ‘t Spant. Het was altijd een thuiswedstrijd. Nee, geen tv-programma’s, die waren toen al verhuisd naar Hilversum. Ik kom er nu regelmatig als bezoeker. Ik woon in Blaricum. Ik ben bezig met een stuk. Dus wellicht sta ik weer een keer in het Spant.”
“Het is prachtig geweest”

MiesMies Bouwman & Johnny de Mol 50 jaar Spant

Johnny

“Het vak is totaal anders geworden” gaat Mies verder. “Je had toen geen sterren. Nu is iedereen een ster. Ja, Johnny ook. Johnny verdient dat. Er is een groot verschil tussen mensen die zichzelf kunnen blijven en mensen die dat maar moeilijk kunnen. Johnny is altijd zichzelf. Zo leuk dat hij nu hier is. Ik vind Johnny een fantastische jongen. Hij heeft de mogelijkheden, de wil en de ambitie om zichzelf te durven zijn. Dat kan hij.”
In ‘Dag lieve mensen’ zit zoveel liefde”

Johnny
Kijkcijfers en Mies

“In mijn tijd waren kijkcijfers niet zo belangrijk. Ik was er ook niet geïnteresseerd in. Maar ze waren hoog. Iedereen deed zijn uiterste best en huppakee wat gaan we de volgende week doen. Dat was zo ontzettend leuk. De meiden die de redactie deden, de regisseur. Het was een hechte, kleine groep. Tegenwoordig zijn er zoveel mensen met een programma bezig.”

Johnny: “Wat Mies gedaan heeft, is iconisch. Het zijn natuurlijk andere tijden geworden. In zo’n uitspaak als “Dag lieve, lieve mensen“ zit zoveel liefde. Ik ben blij dat ik programma’s mag en kan maken over mensen die ziek zijn, een handicap hebben of op de vlucht zijn. Ondanks minder hoge kijkcijfers. Met een programma als ‘De reis van je leven’ scoor ik niet de pannen van het dak. Mensen vinden het mooi, dus mag ik het gewoon blijven maken.”

Foto’s

Na afloop nemen Mies en Johnny samen haar 7 fotoboeken door, vol bekende Nederlanders die ‘In de Hoofdrol’ voorbijkwamen en waarvan de meesten nu dood zijn. In fotoboek 6 komen ze de opa van Johnny tegen. Ruim 30 jaar later.
Soms staat de tijd echt stil.

In memoriam

Vier dagen na dit interview is Mies Bouwman plotseling overleden. Wij plaatsen het gesprek met haar en Johnny de Mol ter herinnering aan een bijzonder mens. Koningin van de Nederlandse televisie. Mies.Tekst: Freek van Mierlo
Fotografie: Sander BoerLeuk? Lees hier al onze blogs & nieuws!

BLOGS & NIEUWS