De 7 voorwaarden voor een succesvol congres

Gepubliceerd op 11 maart 2024

Een congres organiseren houdt nogal wat in. Voor je het weet, verlies je jezelf in allerlei details. Maar wil je echt een knaller van een congres organiseren? Focus je dan eerst op het fundament. Check of jouw congres voldoet aan onze zeven basisvoorwaarden.


#1. Sprekers die indruk maken

Sterke sprekers maken je congres. Start daarom zodra je het doel van je congres helder hebt, direct met de zoektocht naar de juiste sprekers. De twee belangrijkste vragen die je jezelf daarbij moet stellen zijn: wie is er inhoudelijk relevant voor het congres? En kan diegene boeiend en helder zijn verhaal vertellen? Tip: stem voorafgaand aan het congres goed je verwachtingen af met de sprekers.


#2. Levendig programma

Een hele dag turen naar een spreker die alleen maar zendt, daar zitten vrij weinig mensen op te wachten. Gooi variatie in je programma, zodat je je gasten alert houdt. De ene gast verwerkt informatie namelijk op een andere manier dan de andere gast. Wissel keynotespeeches af met workshops, paneldiscussies en interactieve sessies.


#3. Passende locatie

Goede bereikbaarheid, geschikte ruimtes en audiovisuele techniek die niets te wensen overlaat. Daarmee moet het sowieso snor zitten op je congreslocatie. Realiseer jezelf daarnaast dat je congres voor veel gasten ‘een dagje uit’ is. Speel daarop in. Kies een plek waar je zeker bent van verrassende catering, een fijne ambiance en een gastvrije benadering van je gasten. Kom bijvoorbeeld naar Spant!#4. Ruimte om te netwerken

Een congres is een fantastische plek om te netwerken. Maar daar moet je de gasten wel de gelegenheid voor geven. Sterker nog: jij hebt de touwtjes in handen om het netwerken laagdrempelig te maken. Maak goed leesbare naambadges, arrangeer ontmoetingen, richt een netwerkhoek in en las genoeg pauzes in. Lees meer over hoe je netwerken kunt stimuleren tijdens je event.

#5. Effectieve promotie

Je gasten kunnen niet ruiken dat je congres eraan komt. Investeer in een effectieve promotiecampagne om voldoende én de juiste gasten te trekken. Social media, directe mailings, nieuwsbrieven, buitenreclame, persberichten… Je hebt oneindig veel middelen om je doelgroep te bereiken. Maar zorg er wel voor dat je hier tijdig mee begint. Lees meer over hoe je van je event een contentkatalysator maakt.

#6. Soepel registratiesysteem

Het bespaart je tijd, het voorkomt fouten en het maakt de communicatie met je gasten makkelijk. Een automatisch registratiesysteem. Inmiddels zijn er verschillende registratiesystemen voor events op de markt, die jou ongelooflijk veel werk uit handen nemen. En bijdragen aan de positieve beleving van je gasten. Zo geven je gasten met één druk op de knop hun dieetwensen door en zien ze real time het programma.

#7. Uitgebreide evaluatie

Wat doen we bij de volgende editie opnieuw? Wat moeten we veranderen? En wat hebben we dit keer gemist? Sta een paar dagen na je congres uitgebreid stil bij hoe het ging. Leg de evaluatiepunten vast, deel het met alle betrokkenen en… pak het er voor een volgend congres weer bij. Zo wordt je eerstvolgende congres nóg succesvoller.

Nog meer tips?

Benieuwd hoe we jouw congres geslaagd kunnen maken? Neem contact op met een van onze accountmanagers.

STUUR EEN E-MAIL

 035 7504 705