Paasrecepten van Chef-kok Joost

Nog op zoek naar een heerlijk gerecht voor Pasen? Chef-Kok Joost heeft als tip de volgende heerlijke recepten uitgeschreven:


  • Scotch Eggs (vogelnestjes)

  • Paas Bruschetta met doperwten en gerookte zalm

  • Lente flammkuchen met crème fraîche, asperge, Gruyère en serranoham

Geniet

ervan

&

eet

smakelijk!


Scotch Eggs

(VOGELNESTJES)

Ingrediënten

  • 12 kwarteleitjes
  • 500 gram (varkens)braadworstjes
  • 3 takjes tijm
  • flinke snuf peper
  • 1 groot ei (L)
  • 100–150 gram panko (broodkruim)
  • plantaardige olie om te frituren
  • 1 theelepel truffel tapenade
  • 40 gram mayonaise

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht).
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet apart.
  3. Kook de kwarteleitjes 2 minuten. Schrik de eieren en pel ze.
  4. Knijp de vulling uit de worstjes. Meng in een kom met de tijm en een flinke snuf peper.
  5. Verdeel het worstvlees in 12 porties en bevochtig vervolgens je handen een beetje met water. Druk het worstvlees plat in je handpalm, leg een gekookte kwarteleitje in het midden en vouw dicht. Druk goed aan en draai vervolgens lichtjes tot een grote gehaktbal. Doe dit met alle 12 de eieren.
  6. Kluts in een kom het ei en strooi de panko in een 2e kom. Rol alle gehaktballetjes met eitjes eerst door het ei en vervolgens door de panko.
  7. Verwarm de frituurpan, of giet 5 cm olie in de wok en verwarm tot circa 180 graden. Frituur de gehaktballen met ei gedurende 1-2 minuten. Doe desnoods slecht 4-6 balletjes per keer. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Verdeel de gehaktballen met ei over de bakplaat en bak vervolgens nog 5-6 minuten in de voorverwarmde oven, om het gehakt te garen. Laat de gehaktballetjes met ei iets afkoelen en snijd doormidden. Meng de truffel tapenade met de mayonaise.
  9. Doe de veldsla op een bord, leg hier halve eitjes op. Serveer de truffelmayonaise apart in een bakje.

Paas Bruschetta met doperwten en gerookte zalm

RECEPT VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten

Voor de bruschetta:

  • 4 dikke plakken boeren brood
  • 0,5 dl olijfolie
  • 1 knoflook teen
  • Peper/zout

Voor de spread:

  • 100 gram tuinerwten diepvries (bewaar een klein beetje voor decoratie)
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 knoflook teen
  • Peper/ zout

Voor de topping:

  • 40 gram gerookte zalm
  • 20 gram peultjes
  • 2 takjes dille

Bereiden

  1. We gaan eerst de bruschetta’s maken. Zet de oven op de grill stand.
  2. Maak een knoflook olie en breng deze op smaak met peper en zout.
  3. Smeer de broodplakken aan de bovenkant in met het olie mengsel.
  4. Leg de broodplakken op een bakrooster en toast deze tot ze mooi bruin van kleur zijn.
  5. Voor de tuinerwten spread giet je een ruime hoeveelheid kokend water over de erwten zodat ze ontdooid zijn.
  6. Doe alle ingrediënten in een keuken machine en draai tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Blancheer de peultjes 10 seconden. Spoel koud en snij in super dunne reepjes.
  8. Pak je mooiste borden uit de kast. Smeer een lekkere dikke laag doperwten spread op elke bruschetta.
  9. Scheur de gerookte zalm in reepjes en verdeel mooi over de bruschetta’s.
  10. Decoreer de bruschetta’s met de peultjes, doperwten en dille.





Lente flammkuchen

MET CRÈME FRAÎCHE, ASPERGE, GRUYÈRE EN SERRANOHAM

 

Ingrediënten

  • 1 bol zelfgemaakt pizzadeeg van 250 gram (kan ook kant en klaar pizzadeeg)
  • 2 flinke eetlepels creme fraiche
  • 30 gram gruyère kaas
  • 50 gram witte asperges gekookt en in dunne plakjes.
  • 30 gram serranoham

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Rol het deeg ovaal uit op een met bloem bestoven werkblad
  3. Leeg de deegplak op een stuk bakpapier en bakplaat
  4. Smeer de crème fraîche uit over het deeg maar laat ongeveer 1 cm rand vrij
  5. Bestrooi met gruyère en verdeel de asperge over de flammkuchen
  6. Bak ongeveer 10 minuten af of tot dat de deegranden licht goudbruin en knapperig zijn
  7. Haal uit de oven en verdeel de serranoham erover