Kerstrecept
Nog op zoek naar een heerlijk vegetarisch tussengerecht of voorgerecht voor het kerstdiner? Chef-Kok Joost heeft als tip een heerlijk recept uitgeschreven:
Bonbon van gepofte knolselderij en Chaumes met paddenstoelen thee
Het recept is voor 10 personen
Stap 1: Knolselderij poffen
Ingrediënten:
- 1 knolselderij
- 1 dl olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 1 theelepel zeezout flakes
- Rasp van 1 citroen
Bereiding:
- Verwarm de oven op 200 graden
- Schil de knolselderij
- Doe alle overgebleven ingrediënten in een blender en mix tot een gladden massa
- Leg de knolselderij op een stuk aluminiumfolie wat groot genoeg is om goed in te pakken
- Wrijf de knolselderij in met de gemaakte kruidenolie
- Pak de knolselderij goed in met de aluminiumfolie
- Gaar de knolselderij 1,5 uur in de oven op 200 graden
Stap 2: Bonbon vulling maken
Ingrediënten:
- 500 gram Chaumes kaas
- 500 gr gele winterpeen
- 300 gr uien marmelade
Bereiding:
- Snij de Chaumes in blokjes van 1×1 cm
- Zet een pan water op het vuur om de winterpeen te blancheren
- Voeg zout toe aan het water
- Snij de winterpeen in blokjes van 1×1 cm
- Blancheer de winterpeen beetgaar
- Koel de winterpeen terug in koud water
- Meng de kaas, winterpeen en uien marmelade en breng op smaak met peper
Stap 3: Bouillon maken
Ingrediënten:
- 50 gram gedroogde paddenstoelen mix (goed spoelen zodat het zand eruit is)
- 4 stengels bladselderij
- 250 gram soepgroenten
- 2 stengels tijm
- 2 stengels rozemarijn
- 1 teentje gerookte knoflook
- 1 halve ui
- 1 liter water
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten samen in een passende pan
- Breng langzaam aan de kook
- Laat 2 uur trekken op laag vuur
- Zeef de bouillon door een theedoek
- Breng op smaak met zout, peper en een klein beetje rode wijn azijn
Stap 4: Gerecht opmaken
- Snij de knolselderij in flinter dunne plakjes
- Verdeel het kaasmengsel in tien porties
- Maak mooie kaasbolletjes
- Pak de bolletjes mooi in met de dunne plakken knolselderij
- Leg de bonbons op een ovenschaal
- Doe de ovenschaal voor 10 minuten in de oven op 90 graden
- Let op, zorg dat de kaas niet helemaal uit de bonbons loopt
- Zet nu 10 mooie diepe voorverwarmde borden neer
- Dresseer de bonbons in het midden van het bord
- Doe de bouillon in een mooie theepot
- Giet de bouillon aan tafel over de bonbon heen
- Garneer met gebroken hazelnoot en fijn gesneden bieslook
Eet smakelijk!