Kerstrecept


Nog op zoek naar een heerlijk vegetarisch tussengerecht of voorgerecht voor het kerstdiner? Chef-Kok Joost heeft als tip een heerlijk recept uitgeschreven:

Bonbon van gepofte knolselderij en Chaumes met paddenstoelen thee

Het recept is voor 10 personen


Derocatie
Evenement Midden Nederland kerstlunch

Stap 1: Knolselderij poffen

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 1 dl olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel zeezout flakes
  • Rasp van 1 citroen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 200 graden
  2. Schil de knolselderij
  3. Doe alle overgebleven ingrediënten in een blender en mix tot een gladden massa
  4. Leg de knolselderij op een stuk aluminiumfolie wat groot genoeg is om goed in te pakken
  5. Wrijf de knolselderij in met de gemaakte kruidenolie
  6. Pak de knolselderij goed in met de aluminiumfolie
  7. Gaar de knolselderij 1,5 uur in de oven op 200 graden

Stap 2: Bonbon vulling maken

Ingrediënten:

  • 500 gram Chaumes kaas
  • 500 gr gele winterpeen
  • 300 gr uien marmelade

Bereiding:

  1. Snij de Chaumes in blokjes van 1×1 cm
  2. Zet een pan water op het vuur om de winterpeen te blancheren
  3. Voeg zout toe aan het water
  4. Snij de winterpeen in blokjes van 1×1 cm
  5. Blancheer de winterpeen beetgaar
  6. Koel de winterpeen terug in koud water
  7. Meng de kaas, winterpeen en uien marmelade en breng op smaak met peper

Stap 3: Bouillon maken

Ingrediënten:

  • 50 gram gedroogde paddenstoelen mix (goed spoelen zodat het zand eruit is)
  • 4 stengels bladselderij
  • 250 gram soepgroenten
  • 2 stengels tijm
  • 2 stengels rozemarijn
  • 1 teentje gerookte knoflook
  • 1 halve ui
  • 1 liter water

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten samen in een passende pan
  2. Breng langzaam aan de kook
  3. Laat 2 uur trekken op laag vuur
  4. Zeef de bouillon door een theedoek
  5. Breng op smaak met zout, peper en een klein beetje rode wijn azijn




Stap 4: Gerecht opmaken

  1. Snij de knolselderij in flinter dunne plakjes
  2. Verdeel het kaasmengsel in tien porties
  3. Maak mooie kaasbolletjes
  4. Pak de bolletjes mooi in met de dunne plakken knolselderij
  5. Leg de bonbons op een ovenschaal
  6. Doe de ovenschaal voor 10 minuten in de oven op 90 graden
  7. Let op, zorg dat de kaas niet helemaal uit de bonbons loopt
  8. Zet nu 10 mooie diepe voorverwarmde borden neer
  9. Dresseer de bonbons in het midden van het bord
  10. Doe de bouillon in een mooie theepot
  11. Giet de bouillon aan tafel over de bonbon heen
  12. Garneer met gebroken hazelnoot en fijn gesneden bieslook

Eet smakelijk!

Joost