Recept van Chef-kok Joost | Nationale Week Zonder Vlees

Met wekelijks duizenden bezoekers in huis, speelt food een grote rol in Spant. Onze chefs bereiden onze fooditems dusdanig dat de verhouding vegetarisch vs vlees of vis, zéker 70 /30 is. In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees in maart willen wij iedereen inspiratie bieden in de vorm van een heerlijk recept zonder vlees. Dit recept kan zelfs zo gemaakt worden dat het ook compleet vegan is. Voor iedereen die het lekker vindt, eet smakelijk! De keuze is natuurlijk aan jou.

De verhoudingen van het recept is op basis van 2 personen.


Ingrediënten

 

Knolselderij

  • 2 knolselderijen
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje kaneel
  • 2 el crème fraîche – vervang dit bijvoorbeeld door vegan kwark (of laat het weg) en je hebt een volledig vegan hoofdgerecht.
  • 1 tl balsamico azijn
  • 2 takjes verse tijm – de blaadjes 
  • 2 el gerookte amandelen
  • scheutje Spaanse extra vierge olijfolie
  • klein handje verse peterselie – fijngehakt 

Saus van eekhoorntjesbrood

  • 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el dadelstroop
  • 1 tl maïzena

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vul een kom met 300 ml warm water en week het eekhoorntjesbrood hierin.
  3. Spoel de knolselderijen schoon onder de kraan. Snijd de robuuste bovenkant eraf met een scherp mes en wrijf ze in met olijfolie. Plet twee knoflookteentjes en leg ze met schil en al op de knolselderijen. Verpak de knollen goed in zilverfolie.
  4. Pof ze 1.5 tot 2 uur in het midden van de oven. Dit ligt een beetje aan de grootte van de knollen. Controleer ze door één pakketje na 1.5 uur open te maken en er met een vork in te prikken. Prik je gemakkelijk in de knol? Dan zijn ze klaar!
  5. Ga een half uur voor de eindtijd van de oven aan de slag met de paddenstoelen en de saus. Pers een knoflookteentje en fruit deze kort aan in een klein scheutje olie. Schenk het weekwater van het eekhoorntjesbrood erbij en voeg een eetlepel dadelstroop toe. Laat de saus zo’n 20 minuten inkoken (zonder deksel op de pan).
  6. Snijd de paddenstoelen klein en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen, ui, tijm en het eekhoorntjesbrood in een kwartiertje gaar. Breng het geheel op smaak met een snuf kaneel, zwarte peper en balsamico azijn.  Voeg eventueel naar smaak zout toe. Schep op het laatste moment de peterselie erdoor.
  7. Meng in een klein kommetje een eetlepel van de saus met een theelepel maïzena. Meng het maïzena mengsel door de saus en kook twee tot drie minuten in, of tot de saus de gewenste dikte heeft.

Presentatie

Pak er twee borden bij. Smeer op elk bord een streep crème fraîche (sla deze stap oven voor een geheel vegan gerecht) schenk hier wat lekkere extra vierge olijfolie naast. Haal de knolselderijen uit de oven en leg deze op de crème fraîche. Sluit af met de paddenstoelen, amandelen en eventueel nog wat verse peterselie. Schenk er (aan tafel) als laatst de saus van eekhoortjesbrood over.

Bon Appetit