(‘t) Spant is dat niet van…


Theater?

’t Spant was in 1969 het eerste theater in Bussum. Het werd gebouwd om onderdak te bieden aan de plaatselijke muziek-, toneel- en operetteverenigingen. De eerste professionele theatervoorstellingen werden in de jaren ‘zeventig naar ’t Spant gehaald. Het theater kent een zeer gevarieerd theateraanbod, van Bach tot Bauer met nieuw talent zoals Van der Laan & Woe, Ronald Goedemondt en Racoon, en toppers als Jochem Myjer, Youp van ’t Hek en Bløf.

Televisie?

Inderdaad: Ren je rot, Stuif es in, Voor de vuist weg, In de hoofdrol en de Willem Ruis Lotto Show zijn allen opgenomen in Spant! Voor velen jeugdsentiment. Het jonge publiek zal Spant inmiddels ook kennen van televisie, door opnames van Popstars, Het Beste Idee van Nederland en The Voice of Holland, om er maar een paar te noemen.

Stoelen met podium
Evenement techniek
The voice of Holland - Spant congrescentrum

Congressen en Evenementen?

‘t Spant werd eind jaren zeventig gesloopt en er verrees een nieuw complex, met meerdere ruimtes ten behoeve van bijeenkomsten. Sindsdien worden hier uiteenlopende congressen en evenementen georganiseerd: van modeshows tot regionale bedrijvendagen. Zowel plaatselijke verenigingen als multinationals voelen zich thuis in onze evenementenlocatie.

De Boerderij Huizen?

Het intieme theater in het oude dorp van Huizen is al ruim 45 jaar onderdeel van Spant! In De Boerderij staan sinds jaar en dag grote namen als Van der Laan & Woe, Youp van ’t Hek en Acda en De Munnik. Het rijksmonument staat bol van de intieme muziekoptredens, zondagmiddag voorstellingen, theater aan tafel, cabaret en (kinder)voorstellingen. Bovendien is De Boerderij een officiële trouwlocatie van de gemeente Huizen.

De Boerderij Huizen
Inrichting De Boerderij

Van ’t Spant naar Spant

In het nieuwe millennium werd het tijd voor een eigentijdse en krachtige uitstraling. Met een totale restyling en de naamswijziging van ’t Spant naar Spant kwam er ruim baan voor uitbreiding van het cultuuraanbod en onbegrensde mogelijkheden voor congressen en evenementen. Spant congrescentrum biedt inmiddels voor iedere ontmoeting een podium: van een besloten sessie in de exclusieve boardroom, een product lancering tot landelijke bijeenkomsten van bedrijven als Coca-Cola, McDonald’s, Peugeot en UWV.

In 2011 namen de tot die tijd in dienst zijnde toenmalig directeur Paul Haighton en financieel directeur Bert Dijkstra de volledige exploitatie over van de gemeente Bussum. Met deze constructie is Spant het eerste theater in Nederland dat op deze manier geheel verzelfstandigd is. Paul Haighton en Bert Dijkstra destijds bij de overname: “Ons vertrouwen in een goede toekomst van deze schitterende locatie is dermate groot dat wij deze stap hebben gezet. We voelden ons al ondernemer, acteerden daarnaar en vanaf nu zijn we het ook. De ambitie om uit te groeien tot hét theater van het Gooi blijft, en als congreslocatie zien wij landelijke, grote potentie als dé congreslocatie van Midden-Nederland.”

Een blik achter de coulissen

Je hebt ongetwijfeld een beeld van wat er op onze podia speelt. Wellicht kun je minder een voorstelling maken van wat ons achter de schermen bezighoudt en wat wij met ons theater bijdragen aan de gemeente Gooise Meren. Wie maken gebruik van Spant? Wat gebeurt er allemaal op maatschappelijk gebied tussen de muren van Spant en wat maken we daarbuiten mogelijk? Hoe komt onze theaterprogrammering tot stand? Lees het allemaal in ‘Een podium voor iedere ontmoeting’.

Een podium voor iedere ontmoeting

Kunst in Spant

In de foyers en podium voor kunst kunt u kunst bezichtigen. De exposities wisselen twee tot drie keer per jaar. Deze exposities worden samengesteld met de Naardense fotocurator Feiko Koster. De ruimtes krijgen met de kunstwerken tellkens weer een unieke uitstraling.
De kunstwerken van de geselecteerde professionele- en getalenteerde amateur kunstenaars te zijn te bezichtigen op werkdagen van 10:00 tot 17:00.

Facts

•    Circa 100 theatervoorstellingen per jaar
•    Circa 45 theatervoorstellingen in De Boerderij Huizen
•    200 congressen en evenementen per jaar
•    Gratis wifi netwerk voor 1000 personen
•    Eigen catering
•    Sinds 2010 houder van de Gouden Green Key
•    Elektrische laadstations voor de deur
•    Elk bezoek aan Spant is 100% CO2 neutraal