Ons duurzaamheidsbeleid: van laaghangend fruit naar grote investeringen

Gepubliceerd op 6 oktober 2022

De warme zomer, wat hebben we ervan genoten. Maar tegelijkertijd knaagt het. Want het is het zoveelste, beangstigende bewijs van de opwarming van de aarde. Het houdt ons achter de schermen bij Spant enorm bezig. Reden om te blijven kijken hoe wij verder kunnen verduurzamen. Onze financieel directeur Bert Dijkstra neemt je mee in de plannen.

Al twaalf jaar is Spant koploper in de theater- en evenementenbranche op het gebied van duurzaam ondernemen. “Daar zijn we trots op. Maar de crisis om ons heen laten zien dat het noodzakelijk is en dat we ons duurzaamheidsbeleid absoluut niet mogen verslappen”, zegt Bert.

 

Voortdurend proces

Omdat we al twaalf jaar onderweg zijn met verduurzamen, hebben we al veel stappen gezet. Zo vervangen we lampen voor led-verlichting, hebben we verschillende afvalstromen, beperken we het vlees in onze catering tot dertig procent en kopen we groene energie in. Op ons dak staan zonnepanelen.

Schoonmaken doen we met middelen die minder milieubelastend zijn. En van de gemeente hebben we afgelopen jaar extra laadpalen voor voor de deur gekregen die plek bieden voor zes auto’s.

“We blijven kijken hoe we in onze dagelijkse operatie nog meer kunnen verduurzamen. Hoe scheiden we ons afval beter? Kunnen we bepaalde producten ook biologisch inkopen? En hoe verminderen we het gebruik van plastic verder? Onze partymanager Lieke Bokkers is hiervoor verantwoordelijk, zodat het een voortdurend proces is”, ligt Bert toe.

Wil je meer weten over hoe we onze evenementen duurzaam organiseren? Klik dan even hier!

Grote investeringen

“Willen we meer impact maken wat betreft verduurzaming, dan zijn er grote investeringen nodig. Daarvoor moeten we aanpassingen aan het pand doen, zoals het vervangen van de klimaatinstallatie”, vervolgt Bert.

Afgelopen jaar hebben directeuren Paul en Bert het pand in eigendom gekregen. Hoewel dit risico’s met zich meebrengt, maakt het het eenvoudiger om dit soort aanpassingen te doen. Bert: “Aankomend jaar nemen we het hele pand onder de loep en stellen we een meerjarenbegroting voor de komende twintig jaar op. Bij al het onderhoud, alle verbouwingen en alle nieuwe installaties die we plannen staat duurzaamheid voorop. Eerlijk is eerlijk, het kost tijd en geld om te verduurzamen en daarin moeten we realistisch zijn. Maar het heeft wel onze focus.”

Parkeerterrein met zonnepanelen

Ondertussen zijn we bezig met nog een mooi project. “Energiecoöperatie Wattnu van Gooise Meren bekijkt of het mogelijk is om ons parkeerterrein te overkappen en daarop zonnepanelen te installeren”, legt Bert uit, “Bussummers kunnen hier een aandeel in kopen om een deel van de energieopbrengst te ontvangen. Uiteraard kopen wij ook aandelen in. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie, waar we graag aan bijdragen.”

Lokaal CO2 compenseren

We hebben nog een groot doel voor de aankomende jaren. Momenteel compenseren we onze CO2-uitstoot door VER-certificaten te kopen, waarmee projecten over de hele wereld worden bekostigd die uitstoot verminderen. Maar omdat wij een lokale organisatie zijn, willen we het liefst onze uitstoot compenseren door lokale, duurzame projecten te steunen.
“De vraag is hoe we dit gaan realiseren. We willen het goed aanpakken, zorgen dat dit gedegen gebeurt en gemonitord wordt. Het zou mooi zijn om dit samen met andere lokale bedrijven op te zetten. Kortom, dit idee staat nog in de kinderschoenen. Heb je als lezer een suggestie? Laat het ons weten”, sluit Bert af.

Meer weten over hoe je een duurzaam evenement kunt organiseren?

Leuk? Lees hier al onze blogs!